Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Predstavljene knjige Marije [ereme{i} i Ru`e Sila|ev

U organizaciji Društva za promicanje hrvatske kulture i baštine »Šokadija – Zagreb« u Novinarskom domu, u ponedjeljak 21. siječnja, u okviru Zagrebačkih šokačkih divana, i na temu »Šokačka rič u Bačkoj«, nazočnima su se predstavile Marija Šeremešić iz Sombora i Ruža Silađev iz Sonte. Autorice je predstavila dr. Sanja Vulić, dok je upriličenu promociju vodio predsjednik »Šokadije Zagreb« i urednik na Radio Sljemenu, Martin Vuković. 
Uvodnu riječ o govoru bačkih Šokaca izrekla je dr. Sanja Vulić. Tom je prigodom istaknula kako je Marija Šeremešić predstavnica takozvanih urbanih Šokaca u Somboru, a njezini uradci napisani na standardnom hrvatskom jeziku, dok je Ruža Silađev zagovornica starog sačuvanog govora i djela su joj napisana starohrvatskim akutom. »Čestitam autoricama na trudu da sačuvaju tradiciju i volji da se povežu s matičnim narodom. Zato i jesu večeras s nama«, istaknula je prof. Vulić. 
Marija Šeremešić, vrijedna Matičnima suradnica, te se večeri predstavila knjigom »Tragovi i sjećanja« (Hrvatska riječ, 2007.) u kojoj je s mnogo osjećaja zapisala običaje u Bačkom Monoštoru. Ruža Silađev se predstavila svojim prvijencem »Divani iz Sonte«, također u izdanju »Hrvatske riječi«. Odjevena u svečanoj nošnji iz Sonte, publiku je ovom prigodom podsjetila na stare pomalo zaboravljene običaje i riči. Također, nazočni su nešto više mogli doznali i o Sonti, smještenoj nedaleko od Erduta. Obje autorice priredile su u Novinarskom domu i dojmljivu izložbu koja je, kao i njihova djela, podsjetila da se i preko Dunava snažno osjeća duh Šokadije.
U glazbenom dijelu programa nastupio je folklorni zbor Šokadije, pod ravnanjem Zrinke Posavec, koji je sjajnim izvedbama oduševio nazočnu publiku.
(HMI)
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika